Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Hoog slagingspercentage
  • Flexibel studeren op jouw tempo
  • Met óf zonder persoonlijke begeleiding
  • Erkende diploma’s en certificeringen

De zeven types van AI en hun toepassingen:

AI is niet slechts één technologie, maar een verzameling van technologieën die op verschillende manieren kunnen worden geclassificeerd. Hier zijn de zeven belangrijkste types van AI, samen met hun toepassingen en voorbeelden:

Waarom is het kennen van de types van ai belangrijk?

Ai heeft een grote impact op de toekomst en het onderscheiden van de verschillende types stelt je in staat om ze goed in te zetten. Daarom gaan we in deze blog in op de zeven belangrijkste types van AI, samen met hun toepassingen en voorbeelden:

Artificial Narrow Intelligence (ANI):

Dit type AI is ontworpen om zeer specifieke acties uit te voeren. Denk bijvoorbeeld aan beeldherkenningssoftware die specifiek is ontworpen om gezichten in een menigte te identificeren. Hoewel het niet buiten zijn specifieke taak kan leren, excelleert het binnen dat domein.

Artificial General Intelligence (AGI):

AGI is als een veelzijdige robotassistent. Het is ontworpen om te leren, denken en presteren op niveaus vergelijkbaar met mensen. Zo kan het een breed scala aan taken uitvoeren, van koken en schoonmaken tot gesprekken voeren, net als een menselijke assistent.

Artificial Superintelligence (ASI):

Dit is de toekomst van AI, waar machines de kennis en capaciteiten van mensen kunnen overtreffen. Stel je een geavanceerd AI-systeem voor dat in staat is om complexe wetenschappelijke problemen op te lossen die voor mensen te uitdagend zijn.

Reactive Machines:

Deze machines reageren in realtime op externe prikkels. Een klassiek voorbeeld is IBM's schaakspelende computer, Deep Blue, die reageerde op de zetten van wereldkampioen Garry Kasparov en hem uiteindelijk versloeg.

Limited Memory:

Deze AI's leren van het verleden. Zelfrijdende auto's vallen hieronder; ze baseren hun beslissingen op recente verkeersinformatie en eerdere ritten om veilig te navigeren.

Theory of Mind:

Dit type AI gaat een stap verder in menselijke interactie. Stel je een chatbot voor die niet alleen antwoordt, maar ook de emotionele toon van een gebruiker kan detecteren en dienovereenkomstig kan reageren, waardoor een menselijker gesprek ontstaat.

Self-aware:


Dit is de ultieme vorm van AI. Een hypothetische robot die zich volledig bewust is van zijn bestaan, emoties van anderen kan herkennen en kan interageren met mensen op een niveau dat vergelijkbaar is met menselijke interacties.

Conclusie

De wereld van AI is divers en evolueert voortdurend. Bij Getcertified begrijpen we het belang van AI en bieden we opleidingen en cursussen aan die je helpen de verschillende soorten AI-modellen en hun toepassingen te begrijpen. Ben je geïntrigeerd en wil je meer weten? Duik dan dieper in onze andere blogs over AI of bekijk de opleidingen die we aanbieden voor AI-ontwikkelaars.